Verdensøkonomien er efter et dybt dyk, som følge af Corona pandemien, nu på vej mod lysere tider. Dansk økonomi har klaret sig bedre gennem Corona krisen sammenlignet med andre lande, men den danske eksport oplever stadig vanskeligheder.
– I år vil verdensøkonomien skrumpe med ca.3,5%. Det forventes at økonomien næste år vil vende solidt tilbage med en vækst på ca. 5,3%. En fremgang som ventes at fortsætte ind i 2022. For Danmarks vedkommende vil BNP i år falde med 4,5%, men en stor del af det tabte ventes allerede at være vundet tilbage i løbet af efteråret. Det giver et stærkt udgangspunkt for 2021, hvor økonomien vil vokse med omkring 3%. Omkring midten af 2022 ventes det samlede økonomiske aktivitetsniveau at være tilbage på niveauet før Corona krisen.
I Danmark har privatforbruget været understøttet af et relativt mildt sygdomsforløb, der har gjort en hurtig genåbning af økonomien mulig. Samtidig har husholdningerne været begunstiget af en overraskende stærk udvikling på boligmarkedet. Det har medvirket til, at detailsalget er steget relativt kraftigt, siden det nåede bunden i foråret.
Til gengæld oplever eksporten større problemer, især salget af serviceydelser til udlandet er hårdt ramt, mens vareeksporten har klaret sig lidt bedre – navnlig som følge af et rekordhøjt salg af farmaceutiske produkter. Til gengæld er industrivirksomhedernes ordreindgang fra eksportmarkederne faldet til det laveste niveau siden finanskrisen. Det vil kaste lange skygger ind i resten af 2020, men forventningerne om en relativ kraftig vækst på de vigtigste eksportmarkeder vil give anledning til en stor fremgang i eksporten næste år.
Arbejdsmarkedet har været hårdt ramt af Corona krisen. Udløbet af lønkompensationsordningen ventes at give en stigning i arbejdsløsheden frem mod udgangen af året. Her forventes bruttoarbejdsløsheden at toppe omkring 170.000 fuldtidsledige svarende til 6% af arbejdsstyrken. Den økonomiske fremgang gennem 2021 vil give et fald i ledighedsprocenten til ca. 5% ved midten af 2021.